Het leven blijft als maar duurder worden

Het leven zal de komende jaren duurder worden. Dit jaar is de spilindex meermaals overschreden geweest waardoor de uitkeringen en lonen van mensen stijgen. Er wordt verwacht dat de komende maanden dit nog meer zal gebeuren. Zullen we nog in de toekomst nog meer spilindexen hebben ? U leest het hier allemaal in dit artikel.

Inflatie in eurozone stijgt tot 7,5 procent in maart | Geld | hln.be

Inflatie

Wanneer het leven duurder wordt, stijgen de lonen mee van arbeiders en bedienden omdat dit gebeurt door de inflatie. De inflatie treedt op wanneer de consumentenprijsindex over een bepaalde periode duurder wordt. De inflatie in België in juli bedroeg 9,62 procent en vorig maand bedroeg de inflatie nog 9,65 procent, het hoogste niveau in 40 jaar. Dat komt door de hoge energieprijzen die de helft duurder zijn geworden dan het jaar voordien. Ook de prijzen van voeding en alcoholische dranken zijn sterk gestegen met 9,4 procent tegenover 8.44 procent een maand eerder.

Spilindex

De spilindex is meermaals overschreden in de afgelopen maanden. De laatste spilindex was van april. Daarvoor was de spilindex overschreden in december 2021 en februari 2022. Er wordt verwacht dat de komende maanden de spilindex nog meer zal worden overschreden. De eerste in december 2022 en de tweede in maart volgend jaar. Zo verwacht Planbureau het alvast. Dankzij de overheid is de spilindex gekomen om ons leven zo goed mogelijk te leiden zonder in de problemen te komen. Op anderhalf jaar tijd is de uitkeringen met 6 keer verhoogd met telkens 2 procent.

Economische groei

Mijn mening is dat de komende maanden nog meer gezinnen in de problemen zullen komen door de hoge inflatie. De groei van de Belgische economie is in het tweede kwartaal dan weer vertraagd met 0.2 procent. De oorlog tussen Oekraïne en Rusland zal ook nog maanden aanslepen waardoor veel producten uit die landen blijven stijgen en dit zorgt ervoor dat we dit zullen voelen in Europa. De overheid doet er alles aan om onze koopkracht te bewaren en heeft al veel maatregelen genomen om gezinnen boven water te houden. Door gas en elektriciteit naar 6% btw te brengen in plaats van 21% btw. Door cheques te geven aan gezinnen die een laag inkom hebben. Benieuwd hoe dit verder zal verlopen.

Gebruikte bronnen

Uitkeringen en ambtenarenlonen stijgen nog een keer: bijkomende overschrijding spilindex in december. (2022, 5 juli). hln.be. Geraadpleegd op 13 augustus 2022, van https://www.hln.be/geld/uitkeringen-en-ambtenarenlonen-stijgen-nog-een-keer-bijkomende-overschrijding-spilindex-in-december~a2069757/

J. (2022, 28 juli). Inflatie daalt licht, maar spilindex overschreden: uitkeringen, pensioenen en lonen ambtenaren stijgen weer. Het Nieuwsblad. Geraadpleegd op 13 augustus 2022, van https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220728_93429904

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.