Recordwinsten voor oliebedrijven

Oliebedrijven zoals Shell en TotalEnergies hebben in de laatste 3 maanden nog nooit zoveel recordwinsten behaald. Met zijn allen hebben we nog nooit zoveel dure diesel en benzine zitten tanken. Wat er gebeurt met de winsten, leest u hier in dit artikel.

Coronatijd

Tijdens de coronacrisis zaten vele mensen thuis en moesten we onze auto niet echt gebruiken. Dit zorgde ervoor dat benzine en diesel super goedkoop was en geraakte de grote oliebedrijven hun olie niet meer kwijt. Na 2 jaar coronacrisis begon de wereldeconomie op gang te komen waardoor de prijs van olie met 80 à 85 dollar gestegen was.

Winsten

De oliereuzen boekten een recordwinst van 56 miljard dollar in het tweede kwartaal. Door onder andere de inval van Rusland in Oekraïne zijn bedrijven massale winsten gaan boeken. De Europese Unie had sancties opgelegd tegen Rusland waardoor andere producten niet meer toegankelijk waren. ExxonMobil is de grote winnaar van de andere oliebedrijven. Dit komt, omdat de Europese Unie naar alternatieven moet zoeken om de diesel en benzine prijzen naar omlaag zien te krijgen. Een andere redenen kan zijn dat Rusland moeilijk doet over het leveren van olie.

Wat gebeurt met de oliewinst?

In mijn opzicht doen de oliebedrijven zich voor als een liefdadigheidsinstelling, maar miljarden winst pakken op de kap van de gewone bevolking. Bovendien stromen de winsten allemaal door naar de aandeelhouders waar ze hun zelf een dividend uitkeren. Er wordt niets gedaan met de winst en is er weinig geïnvesteerd de afgelopen maanden. Oliebedrijven staken vroeger een tandje bij om hun winsten te investeren in nieuwe olie. In de toekomst zullen oliebedrijven meer moeten investeringen in groene energie en meer denken aan de gewone bevolking die het nu al zo moeilijk heeft.

Gebruikte bron:

Nws, V. (2022a, augustus 4). “Recordwinsten zijn immoreel”: Oliereuzen boekten 56 miljard dollar winst in 3 maanden tijd, maar oogsten ook kritiek. vrtnws.be. Geraadpleegd op 13 augustus 2022, van https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/08/03/oliewinsten/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.