lezing van ‘wij robots’ Avansa Kortrijk

Wij leven in een digitale wereld waar digitaal de toekomst zal worden. Op donderdag 24 maart 2022 mochten we deel uitmaken van een heel uniek evenement genaamd ‘Wij robots’. het evenement vond plaats in Avansa in Kortrijk. Het is een boek die geschreven is door Lode Lauwaert. Lode heeft les in het Hoger instituut voor Wijsbegeerte. Hij is ook een professor aan de KU Leuven waar hij les heeft.

Het event duurde 2 uren ongeveer en ging over Lode Lauwaert zijn boek waar alles in besproken word rond AI. we krijgen een overzicht van zijn boek over technologie, filosofische en artificiële kant. De uitleg van de professor duurde 1 uren over zijn betogen, stellingen en hoofzonden. Na een uur uitleggen van Lode. Was er nog een debat met 2 andere mensen. De eerste persoon was Geert Hofman die docent is aan de Howest van Kortrijk. Hij heeft vooral les in Netwerkeconomie. De tweede persoon kende ik niet, maar het was een professor die mee in debat ging met Lode en Geert. Er was ook nog een netwerkmoment voorzien voor degene die eens wouden praten met Lode.

Er zijn 3 stelling over het artificiële intellingentie:

  1. Technologie is neutraal
  2. AI is disruptieve technologie
  3. Technologie determineert de samenleving
  1. Technologie is neutraal

Lode beweert dat die niet waar is en dat technologie niet neutraal is. Zijn eerste voorbeeld was met auto’s. Vrouwen hebben meer kans op een whiplash, omdat de lengte van de stoel van de auto gebaseerd is op een mannen rug. Een tweede voorbeeld is de Philips scheermesjes die uit 2 soorten bestaat mechanische en niet-mechanische scheermesjes. Bij de ene kun je de scheermesjes herstellen en bij de andere kun je ze gewoon na 1 beurt wegsmijten in de vuilbak. Mannen willen hun scheermesjes repareren omdat ze over het algemeen vaak technischer zijn aangelegd dan vrouwen. dit bewijst dat technologie niet neutraal is.

2. AI is disruptieve technologie

Ai is niet altijd even gevaarlijk als men denkt. Het kan ons helpen om situaties zoals ai op te lossen. Je zal altijd geconfronteerd worden met technologie zoals AI denk maar aan de vele reclame die je krijgt op Youtube. Lode vertelde dat privacy een zeer belangrijke aspect is voor onze samenleving en het een morele waarde heeft. Je gegevens worden opgeslagen als je een website heb bezoekt. Je kan nu niet eenmaal in deze wereld gecontroleerd worden zonder dat iemand er vanaf weet.

3.Technologie determineert de samenleving

Ik ben akkoord met deze stelling. Wij leven in een wereld waar we niet meer zonder technologie kunnen. We leven elke dag met onze smartphone of laptop, want die hebben we nodig in deze moderne wereld. De sociale media speelt hier echt een grote rol in. Dankzij de komst van Facebook hebben mensen elkaar weer gevonden om met elkaar te communiceren. We kunnen niet meer zonder sociale media en als je dit niet heb dan ben je niet mee in deze wereld. We kunnen ons geen dag meer inbeelden zonder berichtje te krijgen van iemand. De technologie is een basisbehoefte geworden in deze samenleving.

Ik vond het een zeer geslaagde avond en een dag om nooit meer te vergeten. Ik vond het een boeiende evenement, omdat nu meer inzicht heb gekregen in deze moderne samenleving en we meer moeten focussen op AI.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.