Op 28 april mochten we kennis maken met de TED-talkspreker Frederik Imbo. Naast spreker en acteur is hij ook actief als communicatiecoach . Als oprichter van Imboorling geeft hij een reeks van interactieve presentaties en workshop. In 2019 bracht hij de TEDx-talk How not to take things personally?, die met meer dan 12 miljoen views de meest bekeken Belgische TED talk ooit is. Meer benieuwd naar deze man?

De 3 facetten van iemands geluk
Altijd al afgevraagd hoe ons geluk wordt bepaald? Sonja Lyubomirsky deed een onderzoek hoe ons geluk wordt bepaald. Genetisch materiaal (50%) is 1 van onze geluksfactoren. Hoe je eruit zie of hoe gelukkig je bent met jouw leven. Het ligt al voor de helft vast bij de geboorte. Een tweede geluksfactor zijn omgevingsfactoren. Dit bepaald slechts 10% van ons geluksfactor. Dit kan gebeuren door werksituatie, relatiestatus, inkomen, gezondheid en omstandigheden waarin je leeft.
De laatste geluksfactor is onze mindset. Dit bepaald voor 40% van ons geluk in het leven. Hoe je naar het leven kijkt en met welke mensen je wilt omringen. Mindset is zeer belangrijk om een gezond en gelukkig leven te leiden.
Ben je huurder of eigenaar van je leven?
In het leven heb je soms je geluk in eigen handen. Frederik stelde ons de vraag ben je huurder of eigenaar in deze wereld. Ik begon bij mezelf na te denken wat voor persoon ik was. Een huurder is eigenlijk altijd iemand die altijd slachtoffer zal spelen en de schuld bij een andere persoon zal leggen. Bijvoorbeeld iemand heeft zijn huiswerk niet ingediend tijden de afgesproken deadline. Hij zal dan beginnen klagen en de schuld bij een andere persoon leggen.
Een eigenaar zoekt altijd naar een oplossing en creëert zelf zijn eigen geluk. Bijvoorbeeld in een bedrijf lukt de verkoop niet om croque monsieurs te verkopen. Dan zal de persoon zelf een oplossing zoeken om de croque monsieur beter te doen verkopen. Zelf ben ik een eigenaar, omdat ik altijd beetje per beetje verder stappen zet richting de top. Zelf zoek ik heel mijn leven naar oplossingen en zeg altijd meestal ja op dingen die mij vooruit helpen in het leven.
Denken & voelen
Hoe we ons voelen elke dag is een gevolg van interne theatraliteit en niet van de externe realiteit. Je kunt negatieve gevoelens hebben, maar ook positieve gevoelens. Wie positieve gedachten heeft zal zich vooral blij voelen of vol vertrouwen. Mensen met negatieve gevoelens zullen eerder gefrustreerd zijn of zich angstig voelen.

Er is ook goed nieuws voor de mensen die zich afvragen hoe ons gevoel in elkaar zit. Je kunt ook zelf je gevoel bepalen en beïnvloeden. Hoe? Door alvast anders te denken in het leven en positief te blijven in het leven.
Duurzaam geluk bestaat uit
Duurzaam geluk bestaat uit 3 factoren: genieten, verbondenheid en waarden in het leven. Geniet van het leven, want je weet nooit wanneer je laatste dag is . Dat is ja zeggen tegen een lekkere cola, een nieuwe smartphone of een fijne vakantie, het is een gevoel van bevrediging.
Waarden en normen in het leven zijn belangrijk in deze wereld. Leven volgens je waarden is ook een ja zeggen tegen rechtvaardigheid, moed, vriendelijkheid en verantwoordelijkheid. Verbondenheid is ja zeggen tegen anderen van een wij-gevoel opbouwen. Dat kan vrienden, familie zijn of je hond zijn. Je moet dankbaar zijn voor wat je in deze wereld krijgt.
Eigen beleving
Wat ik heb geleerd in deze presentatie is dat ik nu weet hoe ik mijn eigen geluk moet creëren met de tips die ik heb gekregen van Frederik. Ik ben iemand die altijd alles te snel wil in het leven en dat maak me soms ongelukkig. Mijn strategie is nu helemaal anders en ga nadenken over de toekomst hoe ik nog beter mijn weg naar geluk kan vinden.

Dit evenement is gegeven tijdens de module Lean & agile. Voor deze module moesten we voor Howest een evenement organiseren. Tijdens het proces zit je met verschillende gevoelens die door je heen gaan als je een evenement moet organiseren. Je voelt de 3 geluksfactoren terugkomen tijdens het organiseren. Deze zijn: mindset,omgevingsfactoren en genetisch materiaal.
Het is zeker de moeite waard om naar Frederik Imbo te luisteren. Vergeet zeker niet eens een kijkje te nemen op zijn website imboorling.